Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

Ο ΧΥΤΑ, ο Γ.Γ. ως «Πόντιος Πιλάτος» και ο «Γολγοθάς» της Καλύμνου


Ενώ πέρασαν τόσοι μήνες, κόντεψε χρόνος, από τότε που η παράταξη του Γ. Ρούσσου κατέθεσε ένσταση – προσφυγή, ενάντια στην απόφαση κατά πλειοψηφία του ΔΣ, το οποίο έκρινε νόμιμη την έναρξη της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, ξαφνικά ο Φώτης Χατζημιχάλης, ως Γ. Γ.
«ανέβασε» στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ την παρακάτω απόφαση.
Τι λέει εν ολίγοις ο Γ.Γ. στην απόφασή του αυτή: «Παρήλθε χρόνος από την υποβολή της ένστασης, οι υπηρεσίες μας δεν κατάφεραν να γνωμοδοτήσουν επ’ αυτής, άρα απορρίπτεται η προσφυγή».
Διαβάζοντας το κείμενο όπως αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, το μόνο που εισπράττει κανείς είναι την απαξίωση της πολιτικής και την υπερίσχυση της πρακτικής που λέει «και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα».
Έτσι πολύ απλά και αβασάνιστα, μετά την παρέλευση τόσου χρόνου, πολύτιμου εντελώς, λόγω της σοβαρότητας του έργου του ΧΥΤΑ και του επαπειλούμενου προστίμου για τον Δήμο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, απέστειλε ένα έγγραφο, με το οποίο στην ουσία «βάζει λάδι στην φωτιά», σε μια κοινωνία που έχει υποστεί τα πάνδεινα λόγω αυτού του έργου και έχει ταλαιπωρηθεί, όσο ποτέ στα δημοτικά χρονικά του νησιού.
Αρνούμενος να γνωμοδοτήσει επί της ενστάσεως – προσφυγής Ρούσσου (και των συν αυτώ), ο Φ. Χ’Μιχάλης, πήρε αποστάσεις, τόσο από τους υποβάλλοντες την ένσταση, όσο και από τους υπόλοιπους συμβούλους του ΔΣ της Καλύμνου.
Από την μια ο Γ.Γ. είχε απέναντί του μια παράταξη που κατέθεσε ένσταση και που ο αρχηγός της είναι σύμβουλος σε Υφυπουργείο, άρα έπρεπε να μην «στεναχωρήσει» και το κυβερνητικό στέλεχος, ενώ από την άλλη απέναντί του ήταν η πλειοψηφία του ΔΣ, που έχει στα χέρια της γνωμοδοτήσεις Νομικών Συμβουλίων και μάλιστα Υπουργείων, που αποφαίνονταν για την νομιμότητα της διαδικασίας απαλλοτρίωσης.
Έτσι ο Γ.Γ., αποφάσισε να κινηθεί σε μια φιλοσοφία που λέει, «ικανοποιώ» και τους δυο και «πετάω» το μπαλάκι στους Καλύμνιους, ώστε εκείνοι να «βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά».
Αν μια ολόκληρη κοινωνία και η τοπική πολιτική ζωή, θα μπουν σε νέες περιπέτειες και αντιδικίες και οι δύο πλευρές θα αρχίσουν το παιχνίδι τύπου «πινγκ πονγκ» και θα υποστηρίζει η κάθε μια από την πλευρά της πως έχει δίκιο, αυτό ποσώς απασχόλησε τον Γ.Γ.
Το ότι η πλειοψηφία των δ.σ. θα κληθούν να απολογηθούν στον εισαγγελέα για την απόφαση που έλαβαν, αφού η ένσταση Ρούσσου δεν είχε μόνο τον χαρακτήρα αυτό, αλλά ήταν ουσιαστικά και μηνυτήρια αναφορά, που απευθύνθηκε σε όλη την δικαστική ιεραρχία, παραπέμποντας τους συμβούλους της πλειοψηφίας και της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου, ουσιαστικά για παράβαση καθήκοντος, αυτό για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι αμελητέο και άρα μπορεί να ταφεί με την Καλύμνικη κοινωνία συνολικά, στην «χωματερή» της πολιτικής σκοπιμότητας.
Ήδη από προχθές που κυκλοφόρησε το έγγραφο αυτό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, «άρχισαν» τα όργανα. Ο μεν τ. Δήμαρχος έκανε τηλεφωνική παρέμβαση σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό και αμφισβήτησε την γνησιότητά του, ενώ ο έτερος από τους υπογράφοντες Γιάννης Μαστροκούκος, που ήταν στην εκπομπή καλεσμένος, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον αρχηγό του. Φυσικά και ο δημοσιογράφος – παρουσιαστής της εκπομπής, δεν έμεινε απέξω από τον χορό, αλλά έβαλλε κατά του Φ. Χατζημιχάλη και της πρακτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Επιπλέον ας μην ξεχνάμε πως η εν λόγω απόφαση, δίνει το δικαίωμα ένστασης και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δούμε και μια επιπλέον παράταση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης.
Έρχονται μέρες Πάσχα, οι χριστιανοί ανά την υφήλιο θα παρακολουθήσουν τα πάθη του Χριστού και θα βιώσουν την λύτρωση της Ανάστασής του, ενώ η Κάλυμνος θα υπομένει για πολύ ακόμη τα «Κατά ΧΥΤΑ πάθη της» και ο «Γολγοθάς της δεν θα είναι πολύ μακρύς.
«Παλμός του Αιγαίου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου