Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Η Μεγάλη Παρασκευή στην Κάλυμνο

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα πένθους, είναι η κορύφωση του Αγίου δράματος.

Πάντα αποτελούσε μια από τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας που δίνει ιδιαίτερο βάρος ο Καλύμνιος.

Ο στολισμός των Επιταφίων που αρχίζει αμέσως μετά τα ευαγγέλια την Μεγάλη Πέμπτη, με μοιρολόγια και η περιφορά στην Κεντρική Πλατεία ,το Βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, δίνουν την άλλη διάσταση στα τοπικά έθιμα .

Η ευγενής άμιλλα ανάμεσα στις ενορίες για τον ομορφότερα στολισμένο Επιτάφιο κορυφώνεται στην Κεντρική πλατεία. Στην περιφορά του Επιταφίου προπορεύεται η χορωδία ψάλλοντας τα εγκώμια, ακολουθούν οι ιεροψάλτες, ο κλήρος, οι μυροφόρες, τα εξαπτέρυγα, πρόσκοποι και οι πιστοί που ψέλνουν καθόλη τη διάρκεια της λιτανείας.

Σε όλη τη διαδρομή οι πιστοί ραίνουν τον επιτάφιο με λουλούδια και αρώματα, κρατώντας αναμμένα κεριά. Οι ακούραστοι νέοι σηκώνουν με καμάρι τον λουλουδοστόλιστο επιτάφιο της ενορίας τους, εκδηλώνοντας έτσι την αγάπη τους για τον αποθανόντα δι’ ημάς Χριστό, ενώ οι μικρές χορωδίες προσπαθούν να ψάλλουν η κάθε μια δυνατότερα για να ξεχωρίσει.

Ο κόσμος θαυμάζει και προσπαθεί μάταια, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει για να είναι αντικειμενικός, να ξεχωρίσει τον ωραιότερο, αλλά πάντα ο καλύτερος επιλέγεται αυτός της ενορίας του.

Πάρα πολλοί οι επισκέπτες του νησιού, που κάθε χρόνο διαλέγουν την Κάλυμνο για να περάσουν ένα ξεχωριστό Κατανυκτικό– Εντυπωσιακό –Εκρηκτικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου