Τρίτη, 1 Μαΐου 2012

Guardian: Αφιέρωμα στην Κάλυμνο, την «Μέκκα της αναρρίχησης»

Εκτενές αφιέρωμα στην πανέμορφη Κάλυμνο, που έχει καθιερωθεί ως η «Μέκκα της αναρρίχησης» κάνει η ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

«Μπορεί παλιότερα τα βράχια και οι άγριες πλαγιές καλυμμένες με ρίγανη, θυμάρι και δυόσμο να έκαναν μόνο για τις κατσίκες και τις μελίσσια, όμως αυτά τα ίδια βράχια είναι σήμερα η σωτηρία του νησιού στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής ύφεσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος Peter Beaumont.

Με περίπου 2000 διαδρομές και περισσότερα από 70 αναρριχητικά πεδία στις εντυπωσιακές ορεινές πλαγιές του Μασουριού, η Κάλυμνος έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους σημαντικότερους αναρριχητικούς προορισμούς και είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη ως ένα από τα σημαντικότερα sport climbing πεδία στον κόσμο.

Ο Peter Beaumont τονίζει πως η αναρρίχηση στην Κάλυμνο είναι από τις ασφαλείς που υπάρχουν σε αντίστοιχα πεδία σε όλο τον κόσμο και γι΄αυτό προσελκύει ευρύ φάσμα ορειβατών, τόσο σε ηλικία όσο και ικανότητα και εμπειρία.

«Μακριά από τα αναρριχητικά σχοινιά οι ορειβάτες απολαμβάνουν την παγωμένη μπύρα τους σε ένα από τα μπαρ του Μασουριού και όμορφες παραλίες όπως η Αργινώντα».

«Καθίσαμε με τα πόδια στο νερό. Δεν υπήρχε κανείς άλλος στην παραλία με τα χλωμά βότσαλα. Ακούσαμε ένα πλατσούρισμα στο νερό και ένας άνδρας φορώντας στολή βγήκε από τη θάλασσα κρατώντας ένα χταπόδι. Τότε κατάλαβα γιατί η Κάλυμνος είναι τόσο ιδιαίτερη. Δεν είναι μόνο η αναρρίχηση αλλά αυτή η αίσθηση της αυθεντικής νησιώτικης ζωής, ζεστή, ανεπιτήδευτη και φιλική. Αφήσαμε την Κάλυμνο με την βεβαιότητα ότι θα επιστρέψουμε», περιγράφει ο αρθρογράφος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου