Του Θανάση Αθανασίου
«Υπό την σκιά» της αποχώρησης των δύο αντιπολιτεύσεων του ΔΣ του Δήμου Καλυμνίων, ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2013.
Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013, συνεδρίασε το ΔΣ, με μοναδικό θέμα στην ΗΔ την ψήφιση του Προϋπολογισμού για το έτος 2013.
Οι αντιπολιτεύσεις, ζήτησαν από το προεδρείο να μην συζητηθεί το θέμα, λόγω του ότι δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο, για να μελετήσουν τα στοιχεία του Προϋπολογισμού.
Την πρόταση για αναβολή, έκανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Μαστροκούκος, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η τοποθέτηση του επικεφαλής της ελάσσονος, Γιάννη Γαλουζή.
Ο Δήμαρχος, αφού αιτιολόγησε την ανάγκη για κατεπείγουσα συζήτηση επί του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι τίθεται θέμα χρόνου και μέχρι 31 Ιανουαρίου 2013 η Περιφέρεια είναι υποχρεωμένη να ελέγξει και να εγκρίνει τους Προϋπολογισμούς όλων των ΟΤΑ, έκανε προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και πριν τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση του Γιάννη Μαστροκούκου, αντιπρότεινε να μεταφερθεί η συνεδρίαση για την Πέμπτη, δηλαδή την επόμενη μέρα, πρόταση που όμως δεν έγινε αποδεκτή από τις αντιπολιτεύσεις και ο Γ. Μαστροκούκος επέμεινε να τεθεί σε ψηφοφορία η πρότασή του για αναβολή της συζήτησης του Προϋπολογισμού, την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου.
Να σημειωθεί ότι ο αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας, στην τοποθέτησή του, αφού διατύπωσε την θέση του για αναβολή, επισήμανε ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη, η οποία δεν δεσμεύει τους δ.σ. της παράταξής του.
Φυσικά αυτό είχε την σημειολογία του, αφού κατά την ψηφοφορία, ο δ.σ. της παράταξής τουΜιχάλης Μπούκης, καταψήφισε την πρόταση του αρχηγού του!
Η στάση του Μιχάλη Μπούκη, ενός εκ των τριών της «Ρουσσικής» πλευράς στην παράταξη της αντιπολίτευσης, διαφοροποιήθηκε από την θέση του επικεφαλής, μια ενέργεια που αφήνει περιθώρια για «διαφορετικές ερμηνείες», τις οποίες δεν θα μπούμε στην διαδικασία να εικάσουμε, αναμένοντας τις όποιες δηλώσεις από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας (αν υπάρξουν).
Το αποτέλεσμα ήταν να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση για αναβολή και να μειοψηφήσει, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι δύο αντιπολιτεύσεις και να διεξαχθεί η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού αλλά και η ψήφισή του από τους συμβούλους της συμπολίτευσης.
Φυσικά είναι ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, το ότι η ψηφοφορία έγινε με την απουσία των αντιπολιτεύσεων, αφού αποτελεί την κυρίαρχη στιγμή της λειτουργίας του ΔΣ, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, κατά την οποία ουσιαστικά, οι παρατάξεις που απαρτίζουν το ΔΣ, εκφράζουν τις θέσεις τους και την πολιτική τους, στην λειτουργία του Δήμου.
Οι ευθύνες, κατά την άποψή μας είναι καταμερισμένες και αφορούν τόσο την πλειοψηφία, σε σχέση με την λειτουργία της, όσο και τις αντιπολιτεύσεις, σε σχέση με την αντιμετώπιση του όλου ζητήματος, αλλά κυρίως το Προεδρείο του ΔΣ.
Καταρχάς το Προεδρείο του ΔΣ, πρέπει να μεριμνά για όλα αυτά και είναι αποκλειστική αρμοδιότητά του και, στην προκειμένη περίπτωση, η ευθύνη για τα όσα συνέβησαν, «βαραίνει» καταρχάς το όργανο αυτό, που έχει την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία του ΔΣ. Ανεξάρτητα τις ευθύνες της ΔΑ και των αντιπολιτεύσεων, ο Πρόεδρος, αλλά και τα άλλα δύο μέλη που απαρτίζουν το όργανο, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τις διαδικασίες, να περιφρουρούν τα δικαιώματα των δ.σ. και να επιτηρούν για την τήρηση των υποχρεώσεών τους.
Για ένα θέμα τόσο σημαντικό οφείλει το Προεδρείο, να μεριμνά ώστε να ενημερώνονται έγκαιρα και με πληρότητα οι δημοτικοί σύμβουλοι. Είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου η ομαλή λειτουργία του ΔΣ και όταν παρουσιάζονται παρόμοια φαινόμενα, η ευθύνη βαραίνει εκείνον, αφού ο ρόλος του είναι να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις, ώστε να μην παρουσιάζονται παρόμοια φαινόμενα.
H Δημοτική Αρχή, φυσικά και φέρει ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην συνεδρίαση του ΔΣ, αφού έπρεπε να φροντίσει ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για την μελέτη των στοιχείων του προϋπολογισμού. Γνωρίζοντας ο Δήμαρχος το πολιτικό κλίμα, έπρεπε να είχε προβλέψει τις εξελίξεις, ώστε να μην παρυσιαστούν παρόμοια φαινόμενα.
Η πολιτική ευθύνη ανήκει στις παρατάξεις που απαρτίζουν το ΔΣ και η καθεμία από την μεριά της πρέπει να λειτουργεί κατά τρόπο ώστε να μην διασαλεύεται η λειτουργία του οργάνου. Η ευθύνη όμως για την εικόνα που παρουσίασε το ΔΣ κατά την τελευταία του συνεδρίαση, «βαραίνει» τον Πρόεδρο!
Από την άλλη οι αντιπολιτεύσεις, με την αποχώρησή τους δεν έδειξαν υπευθυνότητα και όφειλαν να συμμετάσχουν στην διαδικασία, ενώ στην συνέχεια να καταγγείλουν στην τοπική κοινωνία την πρακτική του προεδρείου και της ΔΑ. Η τακτική της αποχώρησης και ειδικά σ’ ένα θέμα μείζονος σημασίας, είναι μια πρακτική που δεν ωφελεί την διεξαγωγή του δημοκρατικού διαλόγου και την προώθηση των θεμάτων που αφορούν τον τόπο. Είναι μια πρακτική που ακολουθείται τακτικά από τις αντιπολιτεύσεις διαχρονικά και θυμόμαστε ότι και η παράταξη, που σήμερα ασκεί την διοίκηση του Δήμου, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είχε αποχωρήσει ου ολίγες φορές από τις συνεδριάσεις του ΔΣ.
Τελικά ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2013, από την παράταξη της πλειοψηφίας, ο οποίος ανέρχεται στο ποσό των 16.189.412,97 ευρώ, έχοντας «το χρώμα» της οικονομικής στενότητας που διέπει όλους τους Δήμους της χώρας. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι κινείται σε «ρεαλιστικά» πλαίσια και αυτό διαφαίνεται στα προϋπολογισθέντα τακτικά έσοδα, που ανέρχονται στο ποσό των 5.539.800 ευρώ, μειωμένα σε σχέση με το 2012, αφού είναι γνωστή η εικόνα της οικονομίας τόσο του κράτους, όσο και της Καλύμνου.
http://palmosaigaiou.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου