Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ ΤΟ «ΜΠΑΛΑΚΙ» ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΡΙΞΕ Ο ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΒΟΥΒΑΛΗ ΚΑΛΥΜΝΟΥ


Το «μπαλάκι» στην Περιφέρεια Μαχαιριδη ,αναφορικά με την ένταξη η' όχι του  Αρχοντικού  Βουβαλη στο ΕΣΠΑ  , έριξε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιαδης, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε ΜΜΕ της Καλύμνου.
Όπως άφησε να εννοηθεί άμεσα ο Κωος υφυπουργός την ευθύνη για την ένταξη η' όχι στο ΕΣΠΑ την φέρει η Περιφέρεια , η οποία εάν αποφασίσει την τελική ένταξη του έργου (ύψους 900.000 ευρώ), τότε  θα αναλάβει το ΥΠ.ΠΟ.Τ την εκπόνηση στατικής μελέτης που υπολείπεται, εκφράζοντας παράλληλα την πολιτική βούληση του υπουργείου να προχωρήσει το έργο.
«..είμαστε έτοιμοι από την στιγμή ,που η Περιφέρεια θέλει να προχωρήσει το έργο και να το εντάξη στο ΕΣΠΑ , το έργο θα προχωρησει,και το ΥΠΠΟΤ θα ξεκινήσει άμεσα την εκπόνηση τη στατικής μελέτης, κάτι το οποίο θα του ζητηθεί »δήλωσε με έμφαση - πέραν των άλλων -ο κ Νικητιαδης  σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου , ρίχνοντας την ευθύνη αποκλειστικά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΒΟΥΒΑΛΗ
Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι Το Αρχοντικό Βουβάλη πρόκειται για την κατοικία της οικογένειας του Νικολάου Βουβάλη, του μεγαλύτερου σπογγέμπορα και ευεργέτη της Καλύμνου.
Το Αρχοντικό Βουβάλη κτισμένο στα τέλη 18ου αιώνα, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της νεοκλασικής νησιώτικης αστικής αρχιτεκτονικής στην Κάλυμνο.
Λειτουργεί από το 1981 ως επισκέψιμος μουσειακός χώρος, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την κεντροευρωπαϊκή οικοσκευή του αρχοντικού.
Ως το 2004 φιλοξενούσε και μέρος του εκθέσιμου αρχαιολογικού υλικού της Καλύμνου. Παρουσίασε  πολλά κτιριολογικά προβλήματα λόγω της παλαιότητάς του και της συνεπακόλουθης φυσικής φθοράς, ειδικά από την εισροή υγρασίας, και γι' αυτό χρήζει επισταμένων και εκτεταμένων εργασιών συντήρησης.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕΛΕΤΩΝ
Η 4η Εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων που ανήκει στην ευρύτερη δικαιοδοσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ εκπόνησε αρχικά την σχετική μελέτη, αλλά λογο του ότι  το αντικείμενο Αρχοντικού  Βουβάλη αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς μεταβιβάστηκε στην Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων Δωδεκανήσου, που αποτελεί Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στην συνέχεια το έργο μεταβιβάστηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ) το οποίο έδωσε το «πράσινο φως» για την έγκριση του Αρχοντικού Βουβαλη και το μεταβίβασε στο ΥΠ.ΠΟ.Τ, έτοιμο προς ένταξη στο ΕΣΠΑ.
Πρόσφατο δημοσίευμα της  γνωστής εφημερίδας  Daily Telegraph, κατέταξε  μέσα στα  10 ΚΑΛΥΤΕΡΑ μικρά Ελληνικά μουσεία, αναδεικνύοντας  τους θησαυρούς πολιτισμού που κρύβουν τα μουσεία της χώρας μας.
Μεταξύ των 10 Μουσείων που συμπεριλαμβάνεται και το Αρχοντικό Βουβάλη του νησιού μας ,είναι Μουσείο του Θεόφιλου στη Λέσβο, Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες, Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου ενδεικτικό της ποιότητας τους.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τελικά ποια θα είναι η στάση της Περιφέρειας Μαχαιριδη για την τύχη του Αρχοντικού Βουβαλη (ύψους 900.000 ευρώ),για το ένα τελικά θα ενταχθει η' όχι στο ΕΣΠΑ  και με ποιες διαδικασίες , σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ.Νικητιαδης λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός της ιδιαίτερης σχέσης του Περιφερειάρχη με την Κάλυμνο, θυμίζοντας παράλληλα ότι στο ΕΣΠΑ αν και είχαν προγραμματισθεί να ενταχθούν μαζί με το Αρχοντικό Βουβαλη ,και τα μουσεία της Κω και του ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ, που καλώς εντάχθηκαν, το ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ Βουβαλη έμεινε κυριολεκτικά στα «κρύα του λουτρού» !!(Ν.Μ.29/2/12)
palmoskalymnou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου