Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Απαράδεκτη για το ΤΕΕ Καλύμνου η απόφαση «εξαφάνισης» του Οικισμού του Χωριού


Νέα δεδομένα έρχονται στην επιφάνεια, σχετικά με την δημοσιευμένη απόφαση της Στατιστικής Υπηρεσίας, που «ενσωμάτωσε» την Πόθια και το Χωριό σε έναν οικισμό, με την επωνυμία «Πόθια» και αυτή την φορά από την επίσημη τοποθέτηση της Μόνιμης Επιτροπής Καλύμνου του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας).
Καταρχάς οι μηχανικοί του νησιού, με ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι η παράλειψη της χώρας Καλύμνου ως αυτοτελούς οικισμού, είναι απαράδεκτη ενέργεια εκ μέρους της ΕΛΣΤΑΤ, για λόγους ιστορικότητας, πολιτικής και στρατηγικού σχεδιασμού του νησιού γενικά, αλλά και ειδικά της ίδια της Χώρας, «ως ιδιαίτερης οικιστικής και κοινωνικής οντότητας».
Η μόνιμη επιτροπή του ΤΕΕ, είναι κατηγορηματική απέναντι στο θέμα και βάλει ανοικτά κατά της απόφασης τηςeb63149d9c12ea56cb5de9879451c7b7_XLΕΛΣΤΑΤ, που στηριζόμενη στο Προεδρικό Διάταγμα του 2008 (198/2008), οδηγήθηκε στην απόφαση «εξαφάνισης» της Χώρας, από τους αυτοτελείς οικισμούς του νησιού. Αυτό που τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΤΕΕ, είναι το γεγονός ότι η απόσταση των 200μ. από σπίτι σε σπίτι, δεν αφορά τους ήδη υπάρχοντες οικισμούς, αλλά σχετίζεται με την οριοθέτηση ενόςνέου αυτοτελούς οικισμού.
Είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση των μηχανικών του ΤΕΕ και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, αφού ρητά αναφέρει στην ανακοίνωση πως «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται με την απόσταση ανάμεσα σε υφιστάμενους αυτοτελείς οικισμούς, για την οποία δεν υπάρχει περιορισμός». Άρα, σύμφωνα με το ΤΕΕ, η Στατιστική Υπηρεσία, που, με βάση την λογική, στηρίχθηκε στο παραπάνω προεδρικό διάταγμα, «αυθαιρέτησε» εις βάρος της Χώρας και γενικότερα της Καλύμνου.
Εφόσον η παραπάνω διαπίστωση των μηχανικών της Καλύμνου ευσταθεί νομικά και επιστημονικά, δεν απομένει παρά να προχωρήσει η Στατιστική Υπηρεσία στην «επανεγγραφή» της Χώρας ως αυτοτελούς οικισμού και στην αποκατάσταση του θιγμένου αισθήματος, όχι μόνον των Χωριανών, αλλά ολόκληρής της Καλύμνου.
Η Δημαρχία του Δημήτρη Διακομιχάλη και γενικότερα το Δημοτικό Συμβούλιο, οφείλουν να πράξουν τα δέοντα και προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να επέλθει η ομαλότητα και η νομιμότητα και να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια.
Οι «επιθέσεις» που δέχεται η Κάλυμνος τελευταία δεν έχουν προηγούμενο και θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και ιστορική επιβίωση του νησιού.
Η συρρίκνωση και η αποψίλωση υπηρεσιών στο νησί (Δ.Ο.Υ. – ΔΕΗ) και το επαπειλούμενο κλείσιμο κάποιων άλλων, σε συνδυασμό με τον οικονομικό μαρασμότου τόπου, την συνεχιζόμενη και απαράδεκτη ακτοπλοϊκή απομόνωση, την κάθετη αύξηση της μετανάστευσης και την απειλητική εικόνα της καθημερινής παραβατικότητας σε όλα τα επίπεδα, θέτουν την Κάλυμνο «στο κόκκινο» και αυτό οφείλει η πολιτική ηγεσία του τόπου αλλά και σύσσωμη η κοινωνία να το αντιληφθεί και να λάβει μέτρα «αυτοπροστασίας».
Οι όποιες σκοπιμότητες και οι «πολιτικοί χειρισμοί» (από πάσα πλευρά) δεν έχουν σήμερα θέση, αλλά προέχει η επιβίωση της Καλύμνου!
«Οργή λαού …!»
«ΠΑΛΜΟΣ του ΑΙΓΑΙΟΥ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου